Consuminder met minder eten en drinken.....

 

Consuminderen, bespaar op eten en drinken door minder eten te verspillen en door eten goedkoop en voordelig te kopen en te koken.

Zó bespaar je geld!

Gooi nooit eten weg. Voedsel weggooien is eigenlijk geld weggooien. Bewaar dus eten dat je over hebt en vries dit in. Wanneer je geen vriezer hebt bewaar je het eten in de koelkast voor over een paar dagen. Zoek online naar een kookboek met goedkope recepten en leuke praktische tips. In "Het grote kliekjesboek" staan talloze heerlijke recepten en tips om een lekkere (gratis) maaltijd te maken van kliekjes. In Nederland worden jaarlijks honderden miljoenen aan eten weggegooid. Door ons eten beter voor te bereiden, minder te kopen door te consuminderen en creatief om te gaan met wat we aan eten overhouden kunnen we samen heel wat geld besparen.

Bewaar eten dat je niet nodig hebt en benoem 1 dag per week tot kliekjesdag: Eet deze dag alle restjes van de hele week op, of maak restjessoep. Eigenlijk eet je deze dag dan gratis of goedkoop als je normaal gesproken gewend was het teveel aan eten weg te gooien.

De houdbaarheidsdatum wordt verleden tijd.

Voor veel mensen is de houdbaarheidsdatum op de verpakkingen van eten en drinken een belangrijk gegeven. Maar veel produkten zoals koffie, blikgroenten, pasta en suiker blijven jaren goed. Het Voedingscentrum dringt erop aan om de houdbaarheidsdatum van veel produkten te verwijderen. Hierdoor kan een enorme verspilling van etenswaren worden voorkomen. Feitelijk dient de tekst op veel verpakkingen uitsluitend voor fabrikanten om aan te geven dat op de houdbaarheidsdatum het produkt nog precies hetzelfde is als de aankoopdatum. Maar veel producten kan je nog makkelijk tot een jaar na datum opeten. Gooi je etenswaren dus niet te snel weg. Zeker wanneer je deze toch nog moet verhitten zoals pasta. Onderzoek heeft uitgewezen dat de gemiddelde Nederlander jaarlijks tot 50 kilo aan voedsel weggooit. Voor onze Belgische zuiderburen zal dit niet veel minder zijn. Hetzelfde onderzoek toont aan dat van de 50 kilo nog zeker 40 kilo geschikt was voor consumptie. Alleen het verstrijken van de houdbaarheidsdatum is voor veel mensen al een reden om voedsel weg te gooien.Er is een verschil tussen 'ten minste houdbaar tot' en 'te gebruiken tot'. Deze laatste is belangrijker dan de eerste. Aan de datum die genoemd wordt bij 'te gebruiken tot' moet je, je houden. Deze tekst wordt gebruikt bij bederfelike waar als vlees, vis gesneden groenten en melk. Neem hierbij geen risico en gooi deze etensproducten weg na de gebruiksdatum. Veel van de overige producten kan je makkelijk langer gebruiken. Een mooie reden om voedselverspilling tegen te gaan en je bespaart ook nog eens een leuk geldbedrag.

Koop goedkoop gezond eten in het groot in wanneer dit in de aanbieding is en bereid dit in één keer. Vries vervolgens in wat je over hebt. Je bespaart hiermee op de aankoopkosten van eten (hoe meer eten je tegelijk koopt hoe goedkoper het vaak is) maar ook op de bereidingstijd en het gebruik van energie. Bijvoorbeeld: Maak in één keer een grote pan soep of kook in het goedkope seizoen veel boontjes en vries in wat je over hebt.

Zorg ervoor dat je constant wat eten in de vriezer hebt zodat je makkelijk en goedkoop snel eten kan klaarmaken. Doe alles in kleine handzame porties zoals: 10 pannenkoeken in een zak of vul een leeg ijsbakje met macaroni. Op deze wijze is het altijd mogelijk om kleine porties eten snel en goedkoop klaar te maken.

Bak je eigen brood. Je eigen brood bakken is goedkoper dan je brood kopen in de supermarkt. Zeker wanneer je de tijd hebt is dit ook nog eens leuk om te doen. Je kunt dus geld besparen door zelf je brood te bakken. Vooral bij de luxere soorten levert dit een leuke bezuiniging op.

Kook niet te veel eten. Alles wat je kookt en niet opeet en vervolgens weg moet gooien is geldverspilling. Je kunt jaarlijks veel geld besparen door gewoon precies voldoende te koken. Maak er een sport van om steeds net genoeg en zo goekoop mogelijk te koken.

Een handige besparingstip is het hergebruik van restanten van producten die je hebt gebruikt. Ook hierover kan je veel goedkope recepten en leuke ideeën online op het internet vinden. Houd hiermee ook rekening bij het kopen van je eten en drinken. Weet je van te voren al dat je ingrediënten gaat overhouden? Plan dan later in de week een maaltijd waarbij je de ongebruikte etenswaren kan opmaken. Bijvoorbeeld in de soep of macaroni.

Probeer ook tijdens het koken gebruikte producten weer te gebruiken. Groentenat (kookvocht) van verse groenten kan je opvangen en vervolgens gebruiken voor de soep of Voeg het kookvocht dat je hebt gebruikt toe aan het bakvet van vlees en maak zo een heerlijke (gratis)jus. Resten van de vis kan je gebruiken voor een een gezonde bouillon, enz. Wees dus practisch met alle ingrediënten die je gebruikt en probeer zoveel mogelijk te hergebruiken.

Geld besparen en goedkoop eten zit vaak in kleine dingen en gewoontes. Wees creatief met ingrediënten die je over hebt.Bijvoorbeeld: gebruik het nat van augurken en uitjes voor in de slasaus. Alle kleine beetjes helpen om geld te besparen en dragen bij aan goedkoop eten.

Wanneer je eieren hebt gekookt laat dan het hete water op de hete kookplaat of gaspit staan en gebruik dit na het eten om de afwas te doen. Je bespaart hiermee zowel water als energie. Ook dit draagt bij aan goedkoop en gezond eten en drinken.

Gebruik het laatste stukje oude kaas om geraspte kaas van te maken. Voor op de pizza of voor op de macaroni. Vaak is dit ook nog lekker s'avonds bij een drankje of op de tosti. Denk steeds na wanneer je iets over hebt of je dit nog voor iets anders kan gebruiken. Stem maaltijden op elkaar af.

Frituur in goedkope zonnebloemolie in plaats van in frituurvet. Dit levert op jaarbasis een aardige besparing op en het is ook nog eens gezonder dan 'harde' vetten. Let op: Gebruik frituurolie nooit te lang want dit is ongezond.

Heb je (te) veel jus gemaakt? Vries dan de hoeveelheid die je over hebt in. Wanneer je erg veel hebt gemaakt is het verstandig om handzame kleine porties te maken. Dit scheelt weer in de aankoop van juspoeder.

Kook zoveel mogelijk met de groenten uit de streek en gebruik seizoensgroenten. Probeer rechtstreeks bij de boer te kopen. Die is altijd weer net iets goedkoper en verser. Zeker bij een groot gezin kan zelf eten bereiden veel geld besparen.

Gooi geen oud brood weg. Maak er een lekkere tosti van of doe ze in de broodrooster. Je kunt flink wat geld op jaarbasis bezuinigen door al je eten te consumeren en niets weg te gooien.

Drink je regelmatig een kopje thee? Gebruik je theezakje dan meerdere malen. Elke euro is er weer één. Eigenlijk is hierdoor je tweede kopje thee (bijna) gratis. Ben je een echte theeleut kan je met deze tip veel besparen op jaarbasis.

Zorg ervoor dat je regelmatig alle oude voorraden in huis opmaakt. Zo voorkom je dat overal halfvolle flessen en verpakkingen rondslingeren of dat je uiteindelijk eten moet weggooien omdat dit over de datum is.

Ga je van huis weg naar werk of visite? Drink dan thuis geen koffie maar wacht met je eerste kopje koffie tot op het werk of je bezoek. Zeker als je dit elke dag doet levert dit op jaarbasis een leuk besparing op.

Ben je gewend voor het eten al wat af te wassen? Laat dan het afwaswater staan in de gootsteen. Na het eten voeg je heet water toe en je kan weer verder afwassen. Hiermee bespaar je op zeep en water.

Draai alleen maar een was of een vaat als de wasmachine of de vaatwasser vol is. Koop desnoods wat extra servies. Je verdient het extra servies zo terug door minder wasbeurten te draaien. Let op! Alleen wasjes draaien in de daluren met goedkope stroom.

Eén van de besparingstips waarmee je veel geld kan besparen is het gebruik van alternatieve producten in het huishouden. Bijvoorbeeld: Gebruik strooizout in de vaatwasser i.p.v. onthardings zout of doe een paar theelepeltjes soda in de vaatwasser in plaats van dat je dure tabletten of poeder gebruikt.

De warmte in een oven blijft vaak heel lang hangen. Heb je de oven gebruikt zet dan het deurtje van de oven open. De warmte van de oven zal dan voor een groot deel de huiskamer in gaan en deze verwarmen. Hierdoor bespaar je op de verwarmingskosten.

:)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.