Azijn een eeuwenoud onderkend wonder middel;

Met het oog op bewust besparen kan azijn niet ontbreken, sterker nog azijn is het enige middel dat je nooit teveel in huis kunt hebben...en wat kost zo'n fles nou helemaal ...€ 0.50 ongeveer

Azijn in de keuken heeft zichzelf al wel bewezen als smaak verfijnder; Groentes gekookt met een scheut azijn erbij blijven prachtig groen, bloemkool weer erg mooi wit; Azijn als dressing, en azijn heeft een zeer langdurige houdbaarheid, zelfs als de fles met azijn er troebel uit ziet is hij nog steeds voor consumptie geschikt.

Wat doet azijn met onze gezondheid?

Wat doet azijn met onze gezondheid?

•Verbeteren metabolisme

•Bevorderen spijsvertering

•Helpt de slechte cholesterol te verlagen

•Voorkomt huidvlekken bij veroudering

•Bevat calcium om de osteoporose te bestrijden

•Verlicht hoofdpijn

•Behandeling van likdoorns en voetschimmels

•Bestrijden huidontstekingen

•verlaagt de bloeddruk

•Laat hart en vaten beter functioneren

•Vernietigt microbes in het voedsel

Vroeger werd de mensen al aangeraden een dagelijkse dosis appelazijn te nemen.

Azijn bevordert de gezondheid, bestrijd allergieèn, werkt bloedzuiverend en laat de eetlust onder controle houden.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat azijn een natuurlijke bron is van o.a. vitaminen mineralen, enzymen, aminozuren, pectine en beta-caroteen.

Diverse studies tonen aan dat beta-caroteen het risico op kanker vermindert en het verdedigingsmechanisme van het lichaam, het immuunsysteem, stimuleert. Pectine helpt het lichaam om het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hart-en vaatziekten te verminderen.

Azijn is een uitstekende natuurlijke ontstekingsremmer.

--------------------------------------------------- ------------------------------
Medicinale toepassing

Azijn werkt in combinatie met groene zeep ook tegen hoofdluis die kinderen vaak op de basisschool oplopen. Eerst het haar wassen met groene zeep. En daarna uitspoelen met witte azijn.

Azijn helpt tegen brandnetelwonden. Op de brandnetel zitten kleine kalkachtige naaldjes. Deze zijn gevuld met onder meer mierenzuur en histamine. Bij het aanraken van de brandnetel prikken de naaldjes door de huid, en breken af. De histamine zorgt ervoor dat de haarvaatjes verwijden, en het mierenzuur prikt. Door azijn over de plek te wrijven lost het kalk op, en de andere twee stoffen worden verdund en verliezen hun werkzaamheid.

Bij een droge schilferige huid kun je wat azijn aan het badwater toevoegen. De azijn verzacht het jeukgevoel. Pure appelazijn is te gebruiken bij muggenbeten, eczeem, zonnebrand en kwallenbeten, ook puistjes zullen sneller verdwijnen als je ze aanstipt met appelazijn.

Ook bij voetverzorging kun je azijn uitstekend gebruiken, 3 maal per week een tiental minuten met je voeten in een azijnbadje zal goed zijn om voetschimmels, likdoorns en zweetvoeten te bestrijden.
--------------------------------------------------- ------------------------------
Waar azijn allemaal niet goed voor is :) We gaan verder :)

Het assortiment azijn is groot.

Je hebt vruchtenazijn, natuurazijn en synthetische azijn.

Bij vruchtenazijn wordt de azijn gevormd door bijvoorbeeld appelsap of druivensap op natuurlijke wijze te laten gisten zodat er alcohol ontstaat. Door deze appelcider of wijn in aanraking te laten komen met lucht zorgt de van nature aanwezige azijnzuurbacterie (die overgebracht wordt door fruitvliegjes) er vervolgens voor dat de alcohol omgezet wordt in azijnzuur.

Veelal wordt een deel van het verkregen azijnzuur bewaard om als starter te dienen voor de volgende lading te maken azijn. De smaak van de cider dan wel wijn is na de azijnzuurgisting wat vlakker geworden maar nog steeds duidelijk herkenbaar. Alle sporen, mineralen en zouten van het beginproduct zitten nog in de vruchtenazijn.

Als de azijn klaar is wordt deze tenslotte gefilterd.

Het grote verschil met vruchtenazijn is dat natuurazijn zich kenmerkt door de afwezigheid van een herkenbare smaak en mineralen e.d.

Natuurazijn, ook wel brandewijnazijn genoemd, is neutraal van smaak en gemaakt van suikers en water en daardoor een stuk goedkoper. De natuurazijn die gemaakt is van biologische rogge wordt veelal gebruikt in de biologische sector bij het inmaken van (zoet)zure producten.

Gangbaar wordt veelal nog goedkopere niet-biologische riet/bietsuiker melasse (afvalproduct van de suikerproductie) als basis gebruikt.

--------------------------------------------------- ------------------------------

Appelazijn

wordt gemaakt van appelcider. Deze azijn was de eerste biologische azijn die er in natuurvoedingswinkels te krijgen was en is nog steeds de best lopende azijn.

Appelazijn heeft een milde smaak en is goed te gebruiken in de keuken.

Daarnaast zou appelazijn weerstandsverhogend werken en tegen migraine en chronische vermoeidheid helpen.

Appelcider azijn is een oplossing van azijnzuur geproduceerd door de fermentatie van appels. Appelazijn bevat o.a. cholesterolverlagend pectine, vitaminen en mineralen, waaronder: Vitaminen
•vit. P
•bèta caroteen (precursor van vit. A)
•vit. C
•vit. E
•vit. B1
•vit. B2
•vit. B6
Mineralen:
•kalium
•fosfor
•chloor
•natrium
•magnesium
•calcium
•zwavel
•ijzer
•fluor
•silicium

--------------------------------------------------- ------------------------------

Kruidenazijn

Voor kruidenazijn worden aan bijvoorbeeld appelazijn of natuurazijn verse kruiden achteraf toegevoegd. Door vervolgens dit mengsel lang te laten trekken gaat de smaak van de gebruikte kruiden over op de azijn.

--------------------------------------------------- ------------------------------

Rode- en witte wijnazijn.

Nog niet zo veel gebruikt als appelazijn, maar daarom niet minder lekker, zijn de rode en witte wijnazijn. Ze hebben hetzelfde, volle karakter van de biologische wijnen waaruit ze gemaakt worden.

Rode wijn (azijn) bij sterke gerechten en marinades. Witte wijn (azijn) bij mildere, fijnere gerechten.

--------------------------------------------------- ------------------------------

Balsamico

is een azijnsoort die, in tegenstelling tot andere azijnen, niet op basis van alcohol wordt gemaakt. Balsamico wordt van Trebbiano-druiven gemaakt, die groeien in Modena, Noord-Italië en vrij laat geplukt worden.

Balsamico kan niet alleen bij pittige, maar ook bij zoete gerechten gebruikt worden. Bij verse, gekookte of gegrilde groente, vis of vlees, en in soepen en sauzen geeft het smaak. Balsamico op aardbeien of frambozen versterkt de smaak van deze vruchten. Ook wordt het soms in nagerechten gebruikt. Het wordt afgeraden om met Balsamico te pekelen of er kruiden mee in te maken. Ook wordt er weinig mee gekookt, omdat veel mensen dit zonde vinden van een dergelijk duur product. Het verhittingsproces zorgt er wel voor dat de smaak zoeter wordt.

Balsamico in gerechten kan eventueel vervangen worden door sherry-azijn of rode wijnazijn.

--------------------------------------------------- ------------------------------

Om het geheel niet te lang te maken zal ik de rest in een volgend blog plaatsen :)

Reactie plaatsen

Reacties

siny winters
7 jaar geleden

Hallo , ik gebruik sinds kort komkommer met biologische azijn , maar ik heb nu zo 'n drukkend en wazig gevoel in mijn hoofd , en mijn maag is een beetje overstuur , dit is toch geen goed teken naar dat jullie zeggen dat het zo gezond is .
Graag jullie reactie hierop. Dank hiervoor .
Gr. Mevrouw. Winters

vanbrabant eddy
12 jaar geleden

Dank u wel voor deze fijne uitleg .Zal zeker nog van pas komen
Grtjs

Maak jouw eigen website met JouwWeb