Besparen in de uitgaven van je huishouden.

 

Besparen in je uitgaven van de huishouding zijn het eerste verdiend, als je er eenmaal mee begint gaat het al gauw een uitdaging worden en wil je steeds goedkoper uit zijn ;) dus wees gewaarschuwd het kan verslavend werken hahahahaha

Hier nog een aantal tips;

 
Neem geen contant geld (of een vast beperkt bedrag) mee als je boodschappen gaat doen. Geld dat je niet bij je hebt kan je ook niet ergens aan uitgeven. Schrijf thuis al op wat je wilt kopen en neem daarvoor een maximaal bedrag mee. Zorg dat je hier niet overeen gaat.

 
Ben je iemand die zijn eigen pingedrag niet in de hand heeft? Je kan jezelf beschermen door wekelijks een contant bedrag te pinnen voor de huishouding. Besteed het goed want: op is op!

 
C&A is dé winkel voor actuele- en betaalbare mode voor het hele gezin. Met een zeer complete collectie baby-, kinder-, heren en damesmode (ook zwangerschapsmode) is er voor het hele gezin aanbod bij C&A. Kortom: in de C&A online shop vind je mode van kwaliteit tegen zeer betaalbare prijzen.

Een van de belangrijkste besparingstips bij het goedkoop boodschappen doen is om zoveel mogelijk te kopen in de aanbieding. Koop wel alleen boodschappen die je normaal ook gebruikt. Denk op de lange termijn. Bijvoorbeeld een half jaar vooruit. Weet je dat de ketchup gemiddeld eens in de drie maanden in de aanbieding is? Koop dan voor drie maanden ketchupflessen in de aanbieding. Doe hetzelfde met alle andere houdbare producten zoals shampoo, bier, WC-papier, diepvriesproducten, schoonmaakmiddelen, enz. enz. Let wel op de houdbaarheidsdatum van de producten. Wanneer je dit consequent doet bespaart een gemiddeld gezin al snel minimaal 250 euro per jaar. Bij een groot gezin kan dit bedrag zelfs oplopen tot meer dan 1.000 euro per jaar.

Blijf prijzen vergelijken ook al zijn producten in de aanbieding. Er zijn supermarkten die met grote advertenties aangeven dat een product in de aanbieding is terwijl dit product bij een andere supermarkt normaal geprijsd al goedkoper is.

 
Denk vooruit: wil je over een maand een feestje geven en is nu het bier in de aanbieding? Koop dit dan nu alvast. Dit bespaart al snel 2 tot 3 euro op een krat. Hetzelfde geld natuurlijk voor alle andere producten. Bijvoorbeeld: Zie je dat de koffie over ongeveer twee weken op zal zijn en is het nu in de aanbieding? Koop dan alvast een paar goedkope pakken zodat je weer een besparing binnen hebt. Een gemiddeld gezin bespaart hiermee al snel honderden euro’s per jaar.

 
Gebruik de aller-goedkoopste producten en gebruik deze met mate. Vaak komen merkproducten en huismerken uit dezelfde fabriek. Probeer eens een goedkoop merk uit. Vaak proef je nauwelijks verschil met een merkproduct. Ook met deze tips kan je structureel veel goedkope boodschappen doen en dus besparen op boodschappen.

 
Koop cadeautjes in de Kringloopwinkel of wereldwinkel. Ook supermarkten hebben vaak goedkope cadeautjes in de aanbieding zoals goedkoop speelgoed. Koop het hele jaar door alvast in voor de verjaardag, het Sinterklaasfeest of de Kerst.

 
Koop alleen kant en klaar producten als je het eten echt niet zelf kan bereiden of als het echt niet anders kan. In de regel zijn verse groenten en andere producten onbewerkt goedkoper en vaak ook nog gezonder. Door een beetje extra tijd te besteden aan het bereiden van eten kan een gemiddeld gezin veel geld besparen.

 
Werk met een vast budget voor eten. Maak gebruik van een huishoudboekje. Een handige besparingstip hierbij is dat je voordat je boodschappen gaat doen eerst een maximaal bedrag pint. Dit is je budget. Betaal je aankopen vervolgens contant. Heb je niet genoeg? Koop dan goedkoper of minder in.

 
Doe in de supermarkt je boodschappen in een mandje i.p.v. winkelwagentje. Hierdoor krijg je sneller het gevoel dat je veel gekocht hebt en wordt de prikkel om meer te kopen verminderd.

 
Koop vlees en groenten alleen in de aanbieding. Koop zoveel mogelijk in en bereid dit thuis voor. Alles wat je niet direct opeet kan je verdelen in verschillende porties en deze doe je in de vriezer. Zo heb je altijd goedkoop vlees en groenten.

 
Kweek je eigen voedsel. Dit kost natuurlijk veel tijd maar het geeft ook veel voldoening. Vraag stekjes aan kennissen of koop in het voorjaar goedkope kleine kruidenplantjes. Kweek ze op en je hebt het hele jaar bijna gratis verse kruiden in de keuken. Het ruikt ook nog eens lekker en staat leuk in de vensterbank van de keuken, op het balkon of in de tuin. Naast kruiden kan je ook aardbeien sla, worteltjes en boerenkool in de tuin kweken.

 
Zorg ervoor dat je geen honger hebt wanneer je naar de supermarkt gaat. Wanneer je honger hebt ben je geneigd meer te kopen. De supermarkt weet dit en speelt hier op in door bijvoorbeeld het brood af te baken in de supermarkt. De lekkere baklucht zorgt ervoor dat mensen eerder broodjes gaan kopen.

 
Werk met een lijstje en wijk hier niet van af. Kijk voor het maken van het lijstje eerst naar de folder van de supermarkt. (Wellicht zijn deze week de worteltjes in de aanbieding terwijl jij andijvie wilde eten).

 
Is je vriend of vriendin beter in staat om goedkoop boodschappen te doen en alleen te kopen wat er op het lijstje staat? Laat hem of haar dan de boodschappen halen. Dit voorkomt onnodige impulsaankopen.

 
Kies een slim tijdstip om je boodschappen goedkoop te doen. Vaak worden zaterdagmiddag aan het eind van de middag vleeswaren goedkoper verkocht en gaat het in de aanbieding. Ook de marktkoopman wil op het einde van de marktdag liever van zijn vis af dan dat hij het weer naar huis moet meenemen. Een korting is dan snel gekregen.

 
Een andere tip om te besparen is deze; De goedkoopste boodschappen haal je bij de goedkoopste supermarkt! De Aldi en de Lidle staan hier om bekend. Blijf wel altijd de prijzen van de verschillende producten vergelijken. Door altijd bij dezelfde prijsvechter boodschappen te doen loop je het minst kans om te duur uit te zijn met je boodschappen.

 
Koop je groenten en fruit daar waar ze het goedkoopst zijn. In de boerderijwinkel of op de markt. Ga voor seizoensgroenten. Deze zijn het lekkerst en het goedkoopst. Blijf wel de prijzen vergelijken.

 
Denk eens na over welke producten je eet en wat je vroeger at. Een hoop dure nieuwe producten worden ons aangepraat door de voedingsindustrie zonder dat we ze nodig hebben. Bijvoorbeeld een product met vitamines is vaak veel duurder dan vergelijkbare producten terwijl deze vitamines ook al in andere producten in voldoende mate aanwezig zijn. Leef sober door te consuminderen. Dat is ook nog eens veel gezonder.

 
Houdt goed bij wat je uitgaven zijn. Bewaar de bonnen zodat je prijzen kan blijven vergelijken. Maak er een sport van om binnen het budget te blijven. Noteer al je uitgaven in je huishoudboekje. Hierdoor wordt je ook meer prijsbewust en ben je beter in staat in de toekomst prijzen te vergelijken en binnen je busget te blijven.

 
Kijk regelmatig naar je uitgaven voor boodschappen en pas je budgetten indien nodig jaarlijks aan. Zo blijft je huishoudboekje steeds actueel en ben je bewuster van je uitgaven.

 
Surf op het internet naar de goedkoopste aanbiedingen. Hou de sites met besparingstips goed in de gaten. Koop vervolgens meteen groot in. Zeker als je een groot gezin hebt. Ook zobespaarjegeld.nl wordt regelmatig geactualiseerd met nieuwe besparingstips en tips om te bezuinigen.

 
Maak elke week een overzicht met aanbiedingen in winkels uit je buurt (folders, internet). Je kunt dan je plan met wat je wilt eten deze week aanpassen aan de aanbiedingen. Maak gebruik van een aantal supermarkten in de buurt. Houdt wel rekeningen met reiskosten. Vier euro autobenzine verrijden om een korting van drie euro te behalen op je 'goedkope' boodschappen kost alleen maar meer geld en levert zeker geen besparing op. (denk ook aan parkeergeld)

 
Doe je boodschappen zoveel mogelijk op de fiets. Ga desnoods een paar keer in de week goedkoop boodschappen doen. Monteer voor dit doel een boodschappenmandje en fietstassen. Deze investering verdient zich snel terug met het besparen van benzinegeld. Daarnaast is fietsen gezond, hoef je niet te zoeken naar een parkeerplaats, slijt je auto minder en loop je geen risico dat iemand anders met zijn boodschappenkarretje (per ongeluk) tegen je auto stoot.

 
Voorkom impulsaankopen. Ga op vaste tijden en dagen naar de supermarkt. Maak een lijstje voor de komende keer. Op deze manier heb je nog een dag of wat bedenktijd voor je geplande aankoop. Vaak kijk je een dag later heel anders tegen een geplande aankoop aan. Hiermee bescherm je jezelf tegen impulsaankopen.

 
Wanneer je echt niet rondkomt terwijl je alle besparingtips al hebt toegepast is het een optie om naar de voedselbank te gaan. De voedselbank verstrekt gratis voedselpakketten aan mensen in financiële nood. Maak gebruik van de hulp die instanties je bieden.

 
Haal de limiet van je giropas of bankpas af. (Of verlaag de kredietlimiet) Hiermee voorkom je dat je in het rood komt te staan. Teveel uitgegeven geld moet altijd terugbetaald worden aan de bank en kost al gauw 12% op jaarbasis aan rente. Dit is dus één van de duurste leningsvormen.

 
Koop geen kant en klaarmaaltijden en ga niet naar de snackbar of pizzeria. Zelf friet frituren is veel goedkoper en gaat ook vaak nog eens veel sneller. Wanneer je één maal in de week friet of een pizza haalt levert zelf frituren of het afbakken van een pizza al snel een voordeel op van honderden euro’s per jaar.

 
Koop een (energiezuinige!) vriezer. Je kan dan vaker goedkoop in het groot inkopen wanneer er aanbiedingen zijn en vervolgens wat je over hebt invriezen. Met een groot gezin heb je de vriezer al snel terugverdiend. Vergeet niet de vriezer goed schoon te houden en regelmatig te ontdooien. Een vriezer die vol zit met aangegroeid ijs verbruikt veel meer energie en gaat minder lang mee.

 
Probeer het aantal keren dat je boodschappen doet zo laag mogelijk te houden. Bijvoorbeeld één maal per week of één maal in de twee weken. De verse dingen koop je dan één maal per week apart op de fiets. Hoe minder keren je boodschappen doet hoe kleiner de kans op impulsaankopen.

 
Probeer daar waar het kan af te dingen. Denk aan de spreekwoorden “Nee heb je, ja kan je krijgen” of “Niet geschoten is altijd mis”. 10% korting is al snel makkelijk verdiend.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.